Usein kysyttyä

Askarruttaako jokin? Täältä löydät useimmin kysytyt kysymykset.

Istuvuus ja mukavuus ovat tärkeimmät ominaisuudet oikean koon määrittelemisessä. Hyvin istuva sukkahousu laskeutuu jalkaan mukavasti, niin reideltä kuin nilkaltakin. Housuosa on mukava eikä vetäydy haaraan tai kiristä vyötäröltä. Sääri on tarpeeksi pitkä, että myös varpaille jää tilaa liikkumiseen. Laadukkaat sukkahousut kestävät ja istuvat kuin toinen iho ja oikeankokoisena ne pysyvät ylhäällä puristamatta.

Pakkauksesta löytyvästä kokotaulukosta katsotaan omia mittoja vastaava koko. Tuotteissa on tuotekohtaiset kokotaulukot, joten tarkista koko aina tuotekohtaisesti.

 

Sukkahousut, stay upit ja sukat pestään joka käytön jälkeen. Suosittelemme käyttämään pesupussia, jolloin ne eivät sotkeudu ja takerru muuhun pyykkiin ja pysyvät paremmin ehjänä.

Pesulämpötila riippuu tuotteen raaka-aineesta. Polyamidisukkahousut ja -stay upit pestään enintään 40-asteisessa pesuvedessä. Puuvillasukat pestään 60 asteen lämmössä, ellei niihin ole sekoitettu jotain sellaista raaka-ainetta, joka ei kestä näin korkeaa lämpötilaa, esim. polyamidia, silkkiä tai villaa. Sukkahousuissa puuvillatuotteilla yleensä 30 asteen hienopesu. Villatuotteille suosittelemme käsinpesua ja pesukoneen villapesuohjelmaa.

Sukkahousujen kestävyyteen vaikuttaa moni seikka, kuten niiden laatu, sukkahousujen  sisältämän elastaanin kuivuminen, väärin pukeminen tai jalkojen huono kunto. Sukkahousut kestävät pidempään, kun ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • Jalat on hyvä pitää kunnossa, kantapäät ilman kovettumia ja varpaankynnet lyhyinä.
 • Jos sukkahousut ovat olleet pitkään paketissa, niiden elastaanikuidut ovat voineet kuivua. Silloin sukkahousut voivat mennä rikki jo ensimmäisen käyttökerran aikana. Jotta näin ei kävisi, uudet sukkahousut ja stay upit on hyvä kastella ja antaa kuivua ennen ensimmäistä käyttökertaa.
 • Hätätilanteessa, kun sukkien kasteluun ei ole aikaa, niitä venytetään varovasti ennen pukemista. Silloin kuivuneet elastaanikuidut saavat pituutta, joskaan eivät kaipaamaansa kosteutta.

Sukkahousut luovat asulle viimeistellyn ilmeen ja ne kuuluvat juhliin ja arvokkaisiin tilaisuuksiin, kuten ylioppilasjuhliin, valmistujaisiin, häihin ja kirkollisiin juhliin. Kesähelteille löytyy ohuita juhlapukeutumiseen sopivia tuotteita.

Asu valitaan aina kutsun ja tilaisuuden mukaan, pariskunnan tulee olla pukeutunut samantasoisesti.

 • Smokki tai tumma puku: sukkahousut ovat ohuet, asun väreihin sopivat, kuvioidut, metallivälkkeiset tai tummansävyiset, aina kuitenkin joko samanväriset tai vaaleammat kuin kengät.
 • Frakki: sukkahousut tai stay upit ovat ohuet ja asun väriin sointuva
 • Arkipuku: sukkahousut ovat joko ihon, kenkien tai puvun väriset, kuviolliset tai yksiväriset.
 • Hautajaiset: sukkahousut tai stay upit aina mustat.
 1. Varmista että käsissä ja jaloissa ei ole kuivia kohtia jotka voisivat tarttua sukkahousuihin ja aiheuttaa langanvedon.
 2. Voit käyttää esimerkiksi puuvillakäsineitä hyvin ohuita sukkahousuja pukiessa.
 3. Riisu sormukset ja ja muut korut käsistä ja jaloista.
 4. Kerää sukkahousut käsiisi. Vedä kärkiosa ja jalkaterä varpaiden ja kantapään yli.
 5. Asettele kärkiosat paikoilleen ja varmista, että varpaille jää riittävästi tilaa.
 6. Vedä sukkahousuja varovasti ylöspäin molempia sääriä pitkin polvien yläpuolelle.
 7. Jatka samalla tavalla vetäen sukkahousut lantion yläpuolelle.
 8. Varmista lopuksi, että haarakiila on paikallaan ja vedä sukkahousut ylös vyötärölle asti.

Denier kertoo sukkahousuissa käytetyn langan vahvuudesta. Denier-määrä ilmoittaa, paljonko grammoina painaa 9000 m lankaa. Esimerkiksi jos 9000 m lankaa painaa 20 g, on kyseessä 20 denierin tuote.

Sukkahousujen tuntuun vaikuttaa niissä käytetyt materiaalit. Yleisimmät materiaalit ovat polyamidi ja elastaani. Tunnetuin polyamidi on Nylon ja tunnetuin elastaani on Lycra®.

Elastaani parantaa tuotteen joustavuutta ja se palautuu muotoonsa venytyksen jälkeen. Paljas elastaani tuntuu hieman karhealta iholla, joten sitä voidaan päällystää polyamidilla, jolloin se tuntuu pehmeämmältä. Näin sukkahousuista saadaan mukavamman tuntuisen menettämättä elastaanin ominaisuuksia.

3D on neulontatyyli, jossa sukkahousut joustavat hyvin sekä pituus että leveyssuunnassa. 3D-sukkahousut istuvat erinomaisesti sekä pitkille että lyhyille säärille sillä ne mukautuvat kehon muotoon tehokkaasti.