Norlyn julistaa vaaterauhan yhdessä YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen kanssa
Meistä jokaiselle kuuluu oikeus päättää itse omasta pukeutumisestamme. Vapaus pukeutua on vapautta ilmaista itseämme; juuri niin paljastavasti tai peittävästi, rajoja rikkovasti tai perinteisesti, mukavasti tai rohkeasti kuin itse päätämme. Kaikilla pitäisi olla rauha pukeutua oman mielensä mukaan, itseään varten – aivan kuten meistä sinä päivänä tai siinä hetkessä tuntuu.
Rauha pukeutua vapaasti oman mielensä mukaan on Suomessa usein uhattuna
Norlyn yhdessä YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen kanssa julistaa vaaterauhan.
Meistä jokaiselle kuuluu oikeus päättää itse omasta pukeutumisestamme. Vapaus pukeutua on vapautta ilmaista itseämme; juuri niin paljastavasti tai peittävästi, rajoja rikkovasti tai perinteisesti, mukavasti tai rohkeasti kuin itse päätämme. Kaikilla pitäisi olla rauha pukeutua oman mielensä mukaan, itseään varten – aivan kuten meistä sinä päivänä tai siinä hetkessä tuntuu.
Meidän suomalaisten vaaterauha on kuitenkin jatkuvasti uhattuna. Moni meistä on joutunut joskus kokemaan häirintää vain sen vuoksi, että olemme pukeutuneet tietyllä tapaa. Olemme rajoittaneet pukeutumistamme välttääksemme ei-toivottua huomiota. Olemme myös kommentoineet sopimattomasti toisen asua tai pukeutumista. Näin ei pitäisi olla.
Norlyn haluaa – yhdessä UN Women Suomen ja Maija Vilkkumaan kanssa – puhua oikeudesta vaaterauhaan: Meistä jokaiselle kuuluu vapaus pukeutua kuin itse haluamme ilman pelkoa häirinnästä tai arvostelusta.
Annetaan kaikille #VAATERAUHA.
Norlynin ja UN Women Suomen teettämästä kyselystä selviää, että etenkin nuorten naisten vaaterauha on usein uhattuna.
- 52 % naisista ja 29 % miehistä on kokenut pukeutumiseen liittyvää häirintää, ahdistelua tai ei-toivottua huomiota. Jopa 72 % alle 35-vuotiaista naisista on kokenut häirintää tai ahdistelua asuvalintansa vuoksi.
- 59 % alle 35-vuotiaista naisista kertoo rajoittavansa pukeutumistaan välttääkseen häirintää, ahdistelua ja ei-toivottua huomiota. 25 % samanikäisistä miehistä sanoo rajoittaneensa joskus pukeutumistaan häirinnän ja ahdistelun pelossa. Kaikista suomalaisista hieman yli neljännes (27 %) kertoo rajoittaneensa pukeutumistaan.
- Naiset kertovat rajoittavansa pukeutumistaan useimmiten valitsemalla peittävämmät tai väljemmät vaatteet. Miehet taas sanovat rajoittavansa pukeutumistaan eniten siten, että valitsevat ylleen neutraalimman tai vähemmän huomiota herättävän asun.
- 60 % naisista ja 45 % miehistä kertoo joskus saaneensa asuvalinnastaan osakseen negatiivista arvostelua. Useimmiten arvostelija on entuudestaan tuntematon henkilö. Yleisin syy pukeutumisen kommentoinnille on se, että asuvalintaa on pidetty kantajansa oletetulle iälle sopimattomana.
- 37 % naisista ja 28 % miehistä kertoo arvostelleensa tai kommentoineensa negatiiviseen sävyyn toisten pukeutumista.
30 % suomalaisista pitää hyväksyttävänä kommentoida julkisuuden henkilön liian huomiota herättävää, paljastavaa tai rohkeaa pukeutumista. Viidennes suomalaisista (79 %) pitää hyväksyttävänä arvostella tavallisten ihmisten pukeutumista.
Tärkeän asian puolesta
Rohkeus ja naiseuden monimuotoisuus ovat kulkeneet Norlynin bränditarinassa mukana aina 60-luvulta asti. Norlynilla haluamme naisten tuntevan olonsa varmaksi kaikissa tilanteissa ja uskomaan itseensä. Pukeutuminen on keino itseilmaisulle, kuitenkin naisten pukeutumista kritisoidaan vielä nykyaikanakin usein. Norlyn haluaa tällä kampanjalla olla mukana tukemassa naisia ulkonäkö- ja suorituspaineiden keskellä, ja ajaa rauhaa itseilmaisulle pukeutumisen kautta. Sukkahousut ovat vaatekappale, joka yhdistetään usein hupsuuteen tai paljastavuuteen. Kampanjan takana on ajatus siitä, että kaiken ikäisillä, kokoisilla ja muotoisilla henkilöillä ja sukupuolilla tulee olla oikeus pukeutua itseään varten ilman pelkoa häirinnästä tai arvostelusta. Sukkahousut ja vakavasti otettava ammattitaito eivät ole ristiriidassa keskenään. Paljastava pukeutuminen ei oikeuta häirintää.
Norlyn on tukemassa UN Women Suomen tärkeää tasa-arvotyötä. Jokaisesta Norlynin ja Maija Vilkkumaan Vaaterauha yhteismalliston tuotteesta lahjoitamme 25 senttiä YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen tasa-arvotyön hyväksi.
Tutustu kampanjatuotteisiin
UN Women
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia ja voimaannuttamista ajava organisaatio. UN Women työskentelee naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän lopettamiseksi, kaikkien naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi sekä tasa-arvon saavuttamiseksi. UN Womenin tavoitteena on maailma, jossa kaikilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet
Voit tukea kampanjaa ostamalla kampanjatuotteet, lahjoittamalla suoraan UN Women Suomelle ja omalta osaltasi antamalla vaaterauhan muille.
Näin voit tukea vaaterauhaa omalla käyttäytymiselläsi:
1. Älä kommentoi toisten pukeutumista negatiiviseen tai arvostelevaan sävyyn, edes vitsaillen
2. Jos kohtaat epäasiallisia kommentteja: muistuta vaaterauhasta
3. Jos kuulet negatiivisia kommentteja toisten pukeutumiseen liittyen: puutu keskusteluun ja muistuta vaaterauhasta